ППМ програм

педагошко-психолошког-методичког

образовања наставника

прочитај више

еПеф Студент

веб апликација за пријаву испита

еПЕФ

Студентски дом

у Студентском дому обезбеђен је смештај за 140 студената

прочитај више

Историја и традиција

Факултет баштини традицију учитељске школе "НОРМА" од 1778. године

прочитај више

у Сомбору одржана трибина о пробоју Солунског фронта поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Сомбору је данас одржана трибина под називом „Пробој солунског фронта и ослобођење 1918.“ коју је организовао Град Сомбор у сарадњи са  Педагошким факултетом Сомбор. На самом почетку трибине присутне је поздравио градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, који је овом приликом честитао суграђанима Дан јединства, слободе и националне заставе.

“Сомбор данас има разлога да буде поносан на своје славне претке, на чуваре српских непокорених барјка, учеснике битака, јер су њихови потомци, наши суграђани, насељени у Сомбору, Алекси Шантићу, Растини…, успели да очувају српску традицију, културу, веру и обичаје, дакле национални идентитет свог народа, захваљујући коме ми данас можемо да славимо овај велики празник наше државе Србије – Дан заставе – јер управо застава, поред Устава и грба јесте један од неизоставних симбола државности који обједињује све оно што чини наш национални идентитет” поручио је градоначелник.

На трибини је говорио историчар, професор доктор Саша Марковић, декан сомборског Педагошког  факултета који је поручио да је веома важно прошлост представити младим нараштајима на примеран начин, како би могли да граде свој идентитет.

„Ова култура сећања има циљ да се та прошлост саслуша, да се та прошлост памти и да је она изузетно битна за младе нараштаје који заправо стасавају у будуће људе, али она не сме да оптерети младе нараштаје. Што би рекао Стојан Новаковић – треба наћи меру у ономе што представљамо младим људима да не би то било контрапродуктивно. Мислим да је овај начин на који ми причамо о том пробоју Солунског фронта у овом обележавању растерећен од неког егзибиционизма, неке специфичности, неког сензациолизма, заснован на историјиографији где један обичан човек, жељан да после две године дође кући, иде напред и ту не може никаква војна сила да га заустави, а притом, тај обичан српски сељак чини српску војску и бројни добровољци са простора Војводине, њих око пет хиљада. То је трезвен човек, промишљен човек, реалан човек, није човек илузија, зна како треба да се бори и начин на који треба да ослободи своју територију: мудрошћу, трезвеношћу. Истовремено патријатизмом и срчаношћу се ослобађа своја територија. То је нака порука за младе људе како однос према својој прошлости треба да имају, а онда и како свој идентитет да граде за будућност“ објаснио је проф. др Марковић.

Република Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум 15. септембар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт.

DSC 7492с scaled

DSC 7443 scaled

DSC 7507 scaled

DSC 7469 scaled

DSC 7518 scaled